Ziemniaki pojawiają się na naszych stołach bardzo często, znane są w Polsce od dawna. Może dlatego podchodzimy do nich jak do pospolitych warzyw, często nie doceniając ich kulinarnego potencjału. A przecież nawet w popularnych przepisach ziemniaki wykorzystuje się na różne sposoby. Każdy próbował placków ziemniaczanych czy frytek. A na tym potencjał tego warzywa wcale się nie kończy!
Przygotowanie ziemniaków w niebanalny sposób wcale nie jest takie trudne, o czym świadczą nasze przepisy. Mogą uchodzić za banalny dodatek do obiadu, ale odrobina chęci pozwoli zamienić je w atrakcyjny akcent każdego dania. Poza wspomnianymi plackami i frytkami ziemniaki można podać w formie klusek, kopytek czy kotlecików. Świetnie wypadają pieczone, grillowane czy faszerowane. Nie należy też zapominać o bogatych możliwościach, jakie stwarza zapiekanka z ziemniaków – dzięki swobodzie w doborze składników czy sosów takie dania to cała osobna grupa przepisów.
Możemy znaleźć też sporo różnych przepisów na puree z ziemniaków, chociaż wydawałoby się, że nic prostszego z tych warzyw nie można przygotować. A jednak ziemniaczane puree może znacząco się różnić, w zależności od tego, jakich dodatków użyjemy. Może to być masło, odrobina śmietany, jajko, a nawet inne warzywa – jak marchewka, groszek czy kukurydza. Możliwości jest sporo, warto je poznać i przetestować.
Ziemniaki popularne są nie tylko w Polsce. Dociera do nas coraz więcej przepisów na ziemniaki inspirowanych kuchniami świata. Warto wypróbować między innymi wywodzący się z Turcji kumpir, czyli ziemniak pieczony z farszem. Do nadziania takiego ziemniaka wykorzystać można wiele składników, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Dzięki temu kumpir stanowi samodzielne, sycące danie. Na nasze stoły coraz częściej trafiają też bataty, czyli słodkie ziemniaki popularne między innymi w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Je również warto wypróbować, bo stwarzają nowe możliwości kulinarne i zapewniają ciekawe doznania smakowe.